NJE GRUP-MUSKUJSH TA TRAJNOJME NJE HERE APO DISA HERE NE JAVE? JA IDETE PAS KESAJ PYETJE…

SA SHPESH DUHET TRAJNUAR ÇDO GRUP MUSKUJSH?

Per nje kategori palesterdashes, dhimbja eshte nje simbol krenarie. Paaftesia per te ngjitur shkallet per nje jave rresht, pas nje seance te çmendur me squats, me shume se shqetesim eshte nje fare shperblimi. Te dhemb sepse po funksionon dhe sa me shume zgjat dhimbja, aq me shume zgjat edhe te menduarit se ajo seance duhet te kete qene mjaft e efektshme.

Por, kur studion shkencen qe fshihet pas frekuences se trajnimit, shume shpejt behet e qarte se te godasesh çdo grup muskujsh nje here ne jave eshte rendom strategjia me e mire. Disa njerez do te arrijne rezultate te kenaqshme duke ndjekur kete lloj rutine. Por, ata jane nje pjese mjaft e vogel.

Pasi stervit nje muskul, rritet sinteza e proteines per rreth 36-48 ore. Me pas, kthehet ne normalitet. Nese keni nje jete te tere qe ngrini pesha, kjo rritje eshte akoma me e shpejte.

Duke goditur muskujt e tu me ushtrime te shumellojshme dhe me gjithe perseritjet e setet qe mund te beni, sigurisht qe muskujt do demtohen me shume dhe koha e rikuperimit do te rritet. Por, kjo nuk do te beje qe gjate fazes pas stervitore rritja e sintezes se proteinave te zgjase me gjate.

Me pak fjale, ka nje limit mbi sasine e stimulimit, qe nje muskul eshte I afte te perballoje gjate çfaredolloj seance dhe te godasesh grupe muskujsh vetem nje here ne jave, do te thote te humbasesh mundesine e ngacmimit te rritjes.

Sipas studimeve:

Kerkuesit e Universitetit te Alabames vune re efektin e dy frekuencave te ndryshme trajnimi ne grupe djemsh, me pervoje disa vjeçare ne ngritjen e peshave. Te dy rutinat perfshinin 3 sete me 9 ushtrime te ndryshme per te gjithe trupin. Ndryshimi i vetem ishte se sa shpesh u stervit çdo grup muskujsh.

Grupi 3-ditor performoi nje set per çdo ushtrim tre here ne jave. Grupi 1-ditor performoi 3 sete per çdo ushtrim nje here ne jave.

Edhe pse volumi i pergjithshem i trajnimit ishte i njejte per te dy grupet, ata qe pane perfitimet me te medha si ne mase ashtu edhe be force, ishte grupi me djemte qe trajnuan çdo grupmuskuj tre here ne jave,

Keto kerkime u vazhduan edhe ne nje tjeter grup elitar peshengritesish norvegjeze, te cilet shfaqen gjithashtu rezultate shume me te mira me trajnim me te shpeshte. Personat qe moren pjese ne keto studime – 13 burra dhe 3 gra – u caktuan ne nje nga ato grupe. Ato ndoqen te njejten rutine stervitore, por me nje ndryshim te madh. Grupi i pare u trajnua 3 here çdo jave. Grupi i dyte beri te njejtin volum pune, por mbi 6 seanca javore. Personat qe u trajnuan tre here ne jave thjesht performuan dyfishin e seteve ne çdo seance.

Pas 15 javeve, ishte grupi 6-ditor, qe pati progresin me te shpejte. Mesatarisht, perfitimi i forces nga tre levizjet me te medha: bench press, deadlift dhe squat ishte pothuajse dy here me e madhe se ajo e pare ne grupin 3-ditor.

Sigurisht, nuk ka nje frekuence specifike universale mbi trajnimin, qe te funksionoje shume mire per te gjithe njerezit ne te njejten kohe. Por, pjesa me e madhe e kerkimeve, gjithashtu edhe eksperienca e vertete pa perdorim substancash e atleteve dhe bodybuilderave tregon se ju do te keni rezultat me te mire nese trajnoni nje grup muskujsh me shume se nje here ne jave.


Postime te ngjashme: 

Related Posts Plugin

 

Ju lutemi, pelqeni dhe shperndani

Leave a Reply