PERSERITJET DHE SETET – Si t’i zgjidhni ato ne baze te objektivit tuaj – TAF

 

lift

TE DISH TE ZGJEDHESH NUMRIN E DUHUR TE PERSERITJEVE NE BAZE TE QELLIMIT TEND.

Ky material eshte shume i rendesishem per te qartesuar te gjithe ata qe nuk kane njohurite e duhura mbi keto dy elemente shume te rendesishem, gjithashtu per t’u ardhur ne ndihme te gjithe atyre qe na kane shkruar ne inbox rreth metodes se krijimit te muskujve.

Si fillim le te shpjegojme se çfare eshte Perseritja (Prs) dhe Setet

• Prs
Shkurtimi per perseritje, nje perseritje eshte kryerja e nje ushtrimi qe nga fillimi e deri ne fund.

Setet
Nje set eshte numri i perseritjeve te nje ushtrimi pa ndalese. Pra, nese nje ushtrim duhet ta performosh 12 here, atehere keto 12 perseritje perbejne nje set. Numri i perseritjeve per set varion nga 1 deri ne 20, varur nga qellimi i trajnimit tuaj. Numri i seteve te kryera per çdo ushtrim varion gjithashtu, por 3-4 eshte numri me efektiv per te ndertuar muskuj.


SI TA ZGJEDHESH NUMRIN E DUHUR TE PERSERITJEVE


Zgjedhja e numrit te duhur te perseritjeve per set eshte kritike per te arritur qellimin tuaj.

* 1-6 perseritje

1RM

* Qellimi i Trajnimit: Rritja e froces se muskujve dhe fuqi.

* Pesha e synuar: 85-100% i maksimumit te nje perseritjeje te vetme. (1MP)

* Perse? Numri i perseritjeve te uleta per peshat e renda nderton force dhe fuqi sepse ve ne pune, angazhon dhe lodh fibrat muskulore qe kontraktohen shpejt. Jane keto fibra, qe jane pergjegjese per shperthimin e muskujve tuaj dhe kjo lloj qasje i ben te rriten ne mase. Ky rang i ulet perseritjesh permireson gjithashtu rrugen e komunikimit mes trurit dhe muskulit qe po sforcohet, duke beret e mundur reagimin e tij dhe kontraktimin e shpejte dhe më me shume force.

* 6-8 perseritje

6

* Qellimi i Trajnimit: Nje kompromis shume te mire midis rritjes se muskulit ne force dhe madhesise.

* Pesha e synuar:78-83% i maksimumit te nje perseritjeje.

* Perse? Te kryesh setet ne kete rang perseritjesh perseri do te vihen ne pune fibrat muskulore qe kontraktohen shpejt dhe do te permiresohet lidhja tru-muskul, por kryerja e me shume perseritjeve do t’i lodhe akoma me shume muskujt tuaj, e si rezultat do te kete permiresim te forces e madhesise.

* 8-12 perseritje

8

* Qellimi i Trajnimit: Rritja e mases muskulore dhe permiresimi i forces.

* Pesha e synuar: 70-77% e maksimumit te nje perseritjeje.

* Perse? Menyra me efektive per te ndertuar mase muskulore eshte qe çdo set ushtrimi te zgjase 40-70 sekonda. Setet me 8-12 perseritje jane perfekte per kete qellim pasi pesha eshte mjaftueshmerisht e rende per te lodhur plotesisht muskujt, por perseri e menaxhueshme prej jush, ne menyre qe te mbani nje qendrim te sakte te trupit per gjate gjithe performances se ushtrimit.

* 12+ perseritje

kettle

* Qellimi i Trajnimit: Rritja e rezistences/ qendrueshmerise se muskulit dhe perfitimi i nje mase jo te madhe muskuli.

* Pesha e synuar: 60-69% e maksimumit te nje perseritjeje.

* Perse? Duke perdorur pesha me te lehta per nje numer me te madh perseritjesh ve ne pune dhe lodh fibrat muskulore qe kontraktohen me ngadale, ne vend te fibrave muskulore qe kontraktohen shpejt. Ky rang perseritjesh permireson gjithashtu aftesine e fibrave muskulore qe kontraktohen ngadale te perballen me acidin laktik dhe produktet e mbetura, te cilat grumbullohen gjate ushtrimit.

Ju do te perfitoni pak mase muskulore, sidomos nese jeni fillestar ne trajnimin me pesha. Ky rang perseritjesh eshte me i preferuari per te gjithe ata qe synojne te bejne tonifikim te trupit.

 


Postime te ngjashme:

Related Posts Plugin

Ju lutemi, pelqeni dhe shperndani

Leave a Reply